شاعر اشرافزادهی قجری که مشروطهخواه شد و اثری به نام شعر شب جمعه ایرج میرزا را سروده بود. از نوادگان فتحعلیشاه که دورهای مداح و درباری بود و دورهای برای آزادی وطن سرود. در این یادداشت از اشعار و آثار ایرج میرزا گفتیم و به زندگینامه او نگاهی انداختیم.
اولین خط از زندگینامه ایرج میرزا
ایرج در خانوادهای علاقمند به علم و ادب پرورش یافت. پدرش غلامحسینمیرزا شاعر دربار مظفرالدین شاه و ملقب به صدرالشعرا بود که کوشید محیطی مساعد علماندوزی برایش فراهم آورد. ایرج میرزا علاوه بر فارسی، زبانهای عربی، ترکی، فرانسه و روسی را نیز میدانست. میرزا نصرالله بهار شروانی و میرزا محمدتقی عارف اصفهانی ادبیاتش آموختند. زبان فرانسه را ابتدا در مدرسهی دارالفنون تبریز و سپس نزد موسیو لامبر فرا گرفت. مقدمات عربی را نیز در مدرسهی دارالفنون و فلسفه، منطق، معانی و بیان را در حوزهی درس آشتیانیهای مقیم تبریز خواند. او در خطاطی نیز مهارت داشت
آری، شعر آیینی الزاماً نباید موضوع دینی داشته و در ستایش بزرگان دینی و مناسبتهای مذهبی سروده شده باشد، بلکه پیشتر و بیشتر از موضوع دینی، باید «موضع» دینی داشته باشد. «موضوع» توقف در منزل صورت و ظاهر دین است - یعنی مدح و منقبت صرف - و «موضع» پرداختن به درونه، سیرت و حقیقت دین، یعنی بیان معارف و حقایق دینی و توحیدی. جانمایۀ شعر آیینی اصیل و فاخر «موضعمندی» آن است، نه «موضوعبندی» آن. یعنی ایستادن شاعر در جبهۀ حق و حقمداری و برائت از ظلم، باطل، زشتی و پلشتی. از این منظر حضرت لسان الغیب حافظ شیرازی آیینیترین شاعر تاریخ ادبیات ماست، چرا که در همۀ سرودههای خود موضع مسلمانی و ایمانی دارد..
فراز و فرود زندگی ایرج میرزا
ایرج میرزا خیلی زود و در سن شانزدهسالگی ازدواج کرد و خیلی زود، کمتر از سهسال پس از ازدواج، همسرش را از دست داد. دقیقا همان سالی که پدرش درگذشت. حالا او باید از عهدهی این داغهای جگرسوز و ادارهی امور خانواده با هم برمیآمد. او پس از مرگ پدرش و در زمان ولایتعهدی مظفرالدینشاه به خدمت دربار درآمد. سرودن قصاید سلام و خوشآمدگویی و توصیف مراسم جشن و سرور در شعر از جمله کارهایی بود که ایرج میرزا در این دوره از حیاتش به عهده گرفت. ظاهرا مدیحهسرایی و پیشهی درباری آنچنان با طبع او سازگار نبود؛ این شد که به مشاغل دیگری روی آورد. ایرج میرزا دورهای منشی امینالدوله پیشکار آذربایجان شد و هنگامی که امینالدوله در ردای صدراعظمی، به تهران رفت با او همراه شد. معاونت مدرسهی مظفری و نیابت رئیس معارف و دارالفنون تبریز، کار در دارالانشاء تبریز در زمان پیشکاری حسین علیخان نظامالسلطنه و ریاست اتاق تجارت در همان دوره، اشتغال در اداره کل گمرکات کرمانشاهان، ریاست صندوق مالیه و گمرک کردستان، از جمله مشاغلی هستند که ایرج آزمود.
«باید همواره آگاه باشیم که هر نوع شعری که دربارۀ دین گفته میشود، شعر آیینی نیست. برخی شاعران دینشناس نیستند و آگاهی آنها بیشتر ناظر بر آگاهی طبقات جاهل و مبلغان سادهاندیشی است که برداشت غلطی از دین دارند؛ بنابراین این نوع شعرها نه تنها ارزش ادبی ندارد، بلکه به اصل دین نیز ضربه میزند؛ حتی در برخی مواقع به وضوح میتوان در شعر برخی از شاعران جنبههای دینستیزی را لمس و مشاهده کرد. بین متون اصلی دین و دینی که طبقات جاهل و مبلغان منحرف ارائه میکنند، تفاوت وجود دارد؛ اما بعضی از شاعران به این نکته توجهی ندارند و این عدم توجه در اطلاعات و دانش اندک آنها ریشه دارد. شاعرانی هم که عموماً در شعرهایشان دینستیزی موج میزند گرفتار این بیدانشی هستند و نمیتوانند بین اصل دین و دینی که بر اساس برداشت غلط عرضه میشود، تفکیک قائل شوند. موازین الهی و عقلی بسیار پیشرفته است، شاعر باید آنچه را از دین میآموزد بر اساس موازین الهی که در قرآن بر آنها تاکید شده و موازین عقلی که یکی از آنهاست بسنجد، نه این که دین را بر اساس قضاوت کسانی که شناخت دینی درستی ندارند بیاموزد، چرا که این شناخت نادرست هم به شعر شاعر و هم نسبت به باورهای عمومی خدشه وارد میکند».
- ۰۱/۱۱/۲۹